FAQ

Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Hebt u toch nog een extra vraag, contacteer ons meteen. 

Heeft u plannen voor een feest of diner?

We zijn hoofdzakelijk een West-vlaams cateringbedrijf, doch gebeurd het regelmatig dat we onze provincie verlaten voor een catering service.Op culinair gebied kan ’t Saffraantje u adviseren en trachten aan uw wensen te voldoen . Of dit nu om een stijlvol meergangen diner gaat of om een éénvoudig gerecht.

Wanneer plaatst u een bestelling?

Bestellingen kunnen ten laatste 3 dagen op voorhand worden doorgegeven. Dit heeft te maken met het werkplan van de en de aankopen van verse ingrediënten.

Vanaf hoeveel personen kunnen we bestellen?

U kunt bestellen vanaf 4 pers.

Het hangt er wel vanaf wat u bestelt.

Levering?

‘t Saffraantje brengt alle gerechten tot waar u dat wenst binnen de 10 km. > 10 km = kmvergoeding.

Wat is in de aangeduide prijzen inbegrepen?

Alle prijzen zijn afhaalprijzen tenzij anders vermeld btw altijd incl.

Hoe rekent 't Saffraantje af?

Ongeveer 30% van de totale factuur wordt betaald bij akkoord. Eenmaal dit bedrag ontvangen werd is de bestelling geplaatst. Het resterend factuurbedrag wordt de dag van het feest betaald direct na het feest.

Vanaf hoeveel personen komt u ter plaatse een feest verzorgen?

Het verzorgen van uw feest doet ‘t Saffraantje vanaf 20 personen.

Bediening

Indien gewenst zorgt ’t Saffraantje voor bediening.

Wie kuist achter het feest de keuken op?

‘t Saffraantje zorgt ervoor dat u uw keuken treft zoals als voor de feestelijkheden.

Wie wast af?

Volgens overeenkomst.

Iets gebroken, breukkosten

De eventuele breukkosten of verlies van de gehuurde materialen worden achteraf verrekend .

Kok aan huis

We verzorgen veel privéfeesten en verlaten uw keuken zoals we aankwamen.

Voorbereiding

Alle voorbereidingen worden getroffen in de ons klein keukentje en onze grote werkplaats. Voor aanvang brengt ‘t Saffraantje alle bereidingen tot uw feestplaats op het afgesproken tijdstip.

Bereidingen

Indien gerechten dienen opgewarmd of klaargemaakt te worden ter plaatse vb. gerechten voor uw 'Home Cooking' Dan zorgt ’t Saffraantje voor ovens of fornuizen e.a. Uw feest, onze zorg!!!

Wat is inbegrepen bij de hoofdgerechten?

Bij alle hoofdgerechten (ook die uit de keuzemenu’s) zijn de saus, alsook een waaier van passende seizoensgroenten inbegrepen.

Ingrediënten

Alle gerechten worden met verse ingrediënten bereid. Van zodra ‘t Saffraantje op de hoogte is van de datum,kunnen we de juiste en verse ingrediënten voor u uitzoeken.

Hoe warmen we onze afhaalgerechten op?

1/ een voorverwarmde oven 180° 2/ Gerecht afdekken met aluminiumfolie. 3/ oven verlagen naar 170° 4/ ongeveer 35 min in de oven. (afhankelijk van de hoeveelheid, het soort oven,…)

Chocoladefontein

Nooit heeft u ogen zo zien opengaan!!! Jong en oud vergaapt zich aan de hoorn des overvloed van dit partygebeuren. We werken enkel met Belgische chocolade. De know how van deze traiteurformule is crusiaal voor het welslagen van uw party-evenement

Algemeenheden ivm Champagne

Assemblage:het samenvoegen, het mengen van meerdere verschillende wijnsoorten en zelfs verschillende jaren om zo een constante smaak te creëren. Autolyse: het afsterven van de gistcellen na de tweede gisting ( depôt ), hoe langer de wijn rijpt hoe rijker de aroma’s. La Taille : Snoeien van de wijnstokken ( november tot eind maart ) Cépage : de druif – 3 druiven zijn toegelaten ( Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier ) Côtes des Blanc : Deze streek wordt zo genoemd omdat er bijna uitsluitend chardonnay wordt aangeplant. Beschikt over 6 grand cru gemeenten. Avize, Cramant, Oger, Oiry, Chouilly en le Mesnil-sur-oger. Sur Lattes : tijdens de tweede gisting, rusten de flessen horizontaal op latten. Pupitre : een pupitre heeft de vorm van een omgekeerde “ V “ . De flessen worden door de remueur lichtjes gedraaid. Een remueur kan tot 32.000 flessen per dag behandelen.

Welke formaten van Champagne flessen bestaan er?

Quart 0.20 l / Demie 0.375 l / Bouteille 0.75 l / Magnum 1.5 l 2 flessen Jéroboam 3 l 4 flessen Rehoboam 4.5 l 6 flessen Mathusalem 6 l 8 flessen Salmanazar 9 l 12 flessen Balthazar 12 l 16 flessen Nabuchodonosor 15 l 20 flessen Nebukadnezar 16.5 l 22 flessen

Welke druiven worden in de Champagne gebruikt?

Pinot Noir De rode karakterdruif in de champagne, 37% beplant. In de Grand Cru gemeentes is deze druif 51% beplant. Pinot Meunier Rode druif met grote opbrengst, verboden in de Grand Cru gemeentes. 36% aangeplant in de champagnestreek. Chardonnay De enige witte druif van de drie toegelaten champagne druiven. 27% aangeplant in de champagne en 49% in de Grand Cru gemeentes.

Wijntips

De temperatuur, de omstandigheid, het passende gerecht, het gezelschap, het juiste glas, welke wijn eerst,… Deze factoren kunnen allemaal een invloed hebben op het beoordelen van een wijn. Temperatuur Schuimende wijnen Schenk je tussen de 4° en 8° C Witte wijn Schenk je best tussen de 5° en 12°C Hoe duurder, hoe warmer Rode wijn Schenk je best tussen de 10° en 18° C. Hoe intenser, hoe warmer Basisregels Schenk steeds een goedkopere wijn voor een duurdere, en een jonge voor een oude wijn. Bij koude voorgerechten steeds een witte sauvignon. Bij warme visbereidingen een Chardonnay. Bij wit vlees een intense witte wijn of een lichte rode wijn. Bij rood vlees een stevige rode wijn.

HACCP

HACCP de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische controlepunten.Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting. Hieruit voortvloeiend is bijvoorbeeld het voortdurend bewaken en registreren van koel- en vriescellen een verplichting geworden. HACCP heeft zijn oorsprong in de Amerikaanse ruimtevaart omdat het daar niet mogelijk is om bedorven voedselpartijen terug te sturen naar de fabriek en te vervangen door betere producten, zodat het mislukken van een kostbare missie door voedselvergiftiging als een onacceptabel risico werd gezien. HACCP is geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat op 7 principes gebaseerd is. Bedrijven moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan waar en in welke fase van de productie-en/of distributieprocessen er gevaren voor de gezondheid van de consumenten zouden kunnen ontstaan. Ook leggen zij vast welke maatregelen er genomen worden om bedreiging van de gezondheid van de consument te voorkomen, welke controles uitgevoerd worden en wat de resultaten zijn. Kortom: HACCP is een preventief systeem dat door bedrijven zelf moet worden uitgevoerd. Door de gezondheidsrisico's in bereidings- en behandelingsprocessen op te sporen en deze vervolgens beheersbaar te maken, wordt de veiligheid van het product verhoogd. De 7 kernpunten van een HACCP-systeem: 1. Inventariseer alle potentiële gevaren. 2. Stel de kritische controlepunten (CCP's) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt 3. Geef per CCP de kritieke grenzen aan. 4. Stel vast hoe de CCP's bewaakt ofwel "gemonitord" worden. 5. Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid 6. Pas verificatie toe — een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak goed werkt. 7. Houd documentatie en registraties bij — vastleggen wat je hebt aangepast en hoe.

Wat is de koude keten?

De benaming 'koude keten' slaat op een ononderbroken aantal schakels die er door goede verankering (lees: samenwerking tussen verschillende actoren) toe leiden dat voedsel nooit blootgesteld wordt aan een ongunstige (te hoge) temperatuur of aan schadelijke temperatuursschommelingen. De koude keten start bij slachten, vissen, oogsten ... en eindigt pas wanneer u als consument het voedsel uit uw frigo of diepvries haalt.

Wat is walking dinner?

Walking dinner is letterlijk vertaald wandelend dineren; Bij ons is het een formule met vele mogelijkheden, bediening aan tafel, in buffet, of beiden. van amusehapjes tot een partybuffet, het kan allemaal!

Wat is wok of wadjan?

Wok of Wadjan Het woord Wok komt uit het Kantonees en betekent ’pan’. Wadjan is het Indonesische woord met dezelfde betekenis. Het is een halve bol met een lange houten steel. De bodem en de opstaande randen zijn rond en het geheel Wordt uit plaatijzer gehamerd. Dat materiaal zorgt voor de Perfecte Warmtegeleiding en koelt dan ook even vlug weer af, Eens van het vuur. Zo Kunnen de ingrediënten nooit te gaar worden.